Att utbilda sig på distans kan vara ett sätt att öka sin egen kompetens och få en högre lön

Om man känner att man har kört fast i sin nuvarande yrkesbana eller bara vill utöka sina egna kompetenser för att på så sätt kunna få nya arbetsuppgifter på sin nuvarande arbetsplats kan en distansutbildning vara ett utmärkt sätt att få det att hända. I och med att internet och datorer har blivit allt vanligare och allt mer utvecklat är det idag väldigt enkelt att ta del av en distansutbildning på mer eller mindre samma villkor som när man läser någonting på plats. 

 

Men i vilken ände ska man börja? I den här texten kommer vi att gå igenom några av de mest grundläggande sakerna som man bör känna till kring distansutbildningar och hur dessa fungerar. Oavsett om man vill höja sin lön för att ha mer pengar över att investera eller om man bara vill testa på någonting nytt kan en distansutbildning vara en lösning som passar utmärkt. Med allting från internationella relationer till lönespecialist utbildning tillgängligt finns det gott om saker att välja bland. 

Så fungerar distansutbildningar 

Distansutbildningar fungerar på det stora hela precis som när man läser en kurs på ett fysiskt läroverk. Istället för att seminarier och föreläsningar hålls i salar eller klassrum så sker allting digitalt. Man sitter alltså hemma och tar del av allt undervisningsmaterial från sin egen dator eller i värsta fall sin telefon. Kurslitteratur och liknande fungerar sedan precis som vid traditionella utbildningar. 

Det går ofta att kombinera jobb med distansutbildningar 

En av de största fördelar med att plugga på distans är att det ofta går att kombinera jobb och utbildning. I och med att man inte måste flytta för att kunna ta del av utbildningen så kan man, i vissa fall, ofta arbeta kvar på samma arbetsplats genom lite kreativa schemalösningar eller genom att helt enkelt gå ner i timmar. Detta gör det lättare att klara sig ekonomiskt på det bidrag och eventuella lån som man tar. 

Det kan ofta vara billigare att läsa på distans än på ett fysiskt läroverk  

En annan del av den ekonomiska aspekten är att det ofta blir långt mycket billigare att studera på distans än om man flyttar till en studentstad. Genom att plugga på distans slipper man alla omkostnader som kommer med att pendla och man kan laga all sin mat hemifrån. Det är i de allra flesta fall också billigare att bo kvar där man bor i nuläget snarare än att försöka lösa ett boende i studentstäder, där det i regel är bostadsbrist som råder, någoting som också gör att man har råd att spara och investera mer.

 

Två olika alternativ när det kommer till utbildare  

Men man har även två olika alternativ när det kommer till vilken utbildare man väljer att vända sig till. Den första är traditionella utbildare såsom exempelvis Uppsala Universitet eller andra stora institutioner. Det går även att vända sig till fristående utbildare som vi har länkat till längre upp i texten. Fördelen med det sistnämnda är att man då har möjligheten att plugga utefter sitt eget schema.